Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

H ροδιά της Βαγγελίτσας





                                             ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΖΩΟ

Το αγαπημένο μου ζώο είναι το άλογο. Μου αρέσει επείδη είναι γρήγορο, δυνατό και από την ουρά του φτιάχνονται τα δοξάρια. Εχω ανέβει 2 φορές σε άλογο και μου άρεσε πολύ. Το αγαπημένο μου χρώμα σε άλογο είναι άσπρο και καφέ. Θα ήθελα να είχα ένα δικο μου άλογο, εσείς ;                



                                                                                                      
                                                                                                               Μηνιώτης Δημήτρης

Συνταγή για χαλβά με σιμιγδάλι

ΧΑΛΒΑΣ   ΜΕ  ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ
  
Υλικά:
 1  φλιτζάνι  τσαγιού  ελαφρύ  ελαιόλαδο
2  φλιτζάνια  σιμιγδάλι
3  φλιτζάνια  ζάχαρη
4  φλιτζάνια  νερό
Λίγη  ψιλοκομμένη  φλούδα  πορτοκαλιού [περίπου  1  φλιτζάνι  του  καφέ]
1 φλιτζάνι  του  καφέ  ξασπρισμένα  αμύγδαλα
1 φλιτζάνι  του  καφέ  μαύρες  σταφίδες

Εκτέλεση:

Σ' ένα  μεγάλο  τηγάνι ρίχνετε  το  λάδι.  Μόλις  ζεσταθεί  λίγο  ρίχνετε  το  σιμιγδάλι  και  το  καβουρδίζετε  μέχρι  να  σκουρύνει.Χρησιμοποιήστε  ξύλινη  κουτάλα. Διαλύετε  τη  ζάχαρη   στο  νερό  αφού   το  ζεστάνετε  λίγο και  το  ρίχνετε  μέσα  στο  σιμιγδάλι. Προσθέστε  τη  φλούδα, τα  αμύγδαλα  και  τις  σταφίδες. Ανακατέβετε  συνεχώς. Κλείνετε  το  μάτι, σκεπάζετε  την  κατσαρόλα  με  μια  πετσέτα. Αδειάζετε  το  μείγμα  σε  φόρμα  και  το  πιέζετε  μ' ένα  κουτάλι  για  να  γίνει  συμπαγές. Το  ξεφορμάρετε  και  το  σερβίρετε.



                                                                     Βασούλα  Βασιλονικολού

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το περιβόλι του Σαμίχ

 Συγγραφέας: Λίτσα  Ψαραύτη  Από το βιβλίο "Το διπλό ταξίδι"

Ήρωες:  Σαμίχ,  Ζακίγια, Ρασμίγια,  Βαγγελίτσα.

Στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, η Βαγγελίτσα με την οικογένειά  της βρέθηκαν πρόσφυγες στην Παλαιστίνη. Εκεί γνώρισε την οικογένεια του Σαμίχ κι έγινε φίλη με την κόρη του Ρασμίγια, που αγαπούσε πολύ τη ζωγραφική.  Η Βαγγελίτσα, στην αυλή του σπιτιού της, στη Σάμο, είχε μια ροδιά. Ζήτησε από τη Ρασμίγια να της ζωγραφίσει μια ροδιά με πολλά ρόδια. Έτσι έγιναν δυο αγαπημένες φίλες.
Η Ρασμιγιά και η Βαγγελίτσα

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Τι  νόστιμο που είναι!
ΥΛΙΚΑ
500γρ. φαρίν απ(που φουσκώνει μόνο του)
250γρ. μαργαρίνη
250γρ. γάλα
400γρ. ζάχαρη
4 αυγά
5 κουταλιές κακάο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τη μαργαρίνη 2'-3',ρίχνουμε διαδοχικά τη ζάχαρη ένα-ένα τα αυγά,
το γάλα,το κακάο,τη βανίλια και το φαρίν απ.Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά
και ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με φαρίν απ.
ΤΕΛΟΣ ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά
περίπου.

ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να το πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη ή κουβερτούρα.

                                         
                                                    Αλέξανδρος Πλάγγεσης

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Tριτάκια μου, συγχαρητήρια για τις εργασίες σας. Κάτω από κάθε ανάρτηση να βάζετε το όνομά σας . Η δασκάλα σας
συνταγη για πιτσα



Βασική σάλτσα ντομάτας για πίτσα
Υλικά
400 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα ή ½ κιλο ώριμες ντομάτες  τριμμένες στο τρίφτη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
1 κόκκινη πιπεριά τριμμένη στο τρίφτη
½ κ.γλ. ρίγανη αποξηραμένη
½ κ.γλ. θυμάρι αποξηραμένο
½ κ.γλ βασιλικό αποξηραμένο
1 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι

Ζύμη για πίτσα
(για 2-3 πίτσες μεσαίου μεγέθους )
400 γρ. σκληρό σταρένιο αλεύρι για ψωμί
100 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
1 φακελάκι ξερή μαγιά
300-350  γρ. χλιαρό νερό
½ κ.γλ. αλάτι
½ κ.γλ ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ανάμεικτα αποξηραμένα μυρωδικά

Διαδικασία
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μείγμα για λίγα λεπτά.
Σε ένα βαθύ σκεύος ενώνουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα μυρωδικά. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο.Ζυμώνουμε όπως και στο ψωμί ,μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ,ελαστικό ζυμάρι  που μόλις να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Βάζουμε το ζυμάρι σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ,καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξαποστάσει σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά περίπου μέχρι να διπλασιαστεί. Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη με αλευρωμένα χέρια.  Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας,χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες  (2 ή 3 ) και με τα δάχτυλα ή το πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους 1 περίπου εκατοστού.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑYΣΕΤE!


 Ορφέας  Λάμπρος