Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Χελώνα


Η χελώνα ανήκει στα ερπετά και χωρίζεται σε 220 είδη. Υπάρχουν υδρόβιες και χερσαίες και ζουν από 100 έως 150 χρόνια. 

Τα  ερπετά είναι ψυχρόαιμα, δηλαδή το σώμα τους προσαρμόζεται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να ζεσταθούν στον ήλιο για να γίνουν δραστήρια. Αν όμως ζεσταθούν πολύ, ψάχνουν για σκιά.

Η χελώνα μπορεί να είναι ασφαλής οπουδήποτε. Της αρκεί να μαζέψει τα πόδια, το κεφάλι και την ουρά της κάτω από το σκληρό καβούκι της που αποτελείται από φολίδες. Το όστρακο αυτό είναι τελείως μαλακό όταν η χελώνα είναι μωρό. Στη συνέχεια όμως σκληραίνει τόσο πολύ ώστε την προστατεύει σαν πραγματική ασπίδα από τους εχθρούς της, τον ήλιο και τη μεγάλη ξηρασία.

Οι χελώνες αναπαράγονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Γεννούν αυγά τα οποία αφήνουν σε τρύπες τις οποίες σκάβουν. Οι χελώνες στη συνέχεια δεν έχουν καμιά σχέση με τα μικρά τους, τα οποία μεγαλώνουν μόνα τους.

Οι χερσαίες χελώνες ζουν αποκλειστικά στην ξηρά και υπάρχουν σήμερα περίπου 50 είδη. Τρέφονται κυρίως με φυτά αλλά θεωρείται παμφάγο ζώο. Του χειμερινούς μήνες οι χελώνες πέφτουν σε χειμέρια νάρκη και η γονιμοποιήση τους γίνεται τους θερινούς μήνες, γεννώντας από 2 ως 12 αυγά.

Οι θαλάσσιες χελώνες έχουν πτερύγια για να κολυμπούν στη θάλασσα. Τα άκρα τους είναι σαν πτερύγια και ο θώρακας τους πολύ πεπλατυσμένος. Τρέφονται με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα.
Από τα επτά είδη θαλάσσιων χελώνων, μόνο τα τρία βρίσκονται συχνά στη Μεσόγειο. Αυτά τα τρία είναι η καρέτα-καρέτα, η “πράσινη” χελώνα και η δερματοχελώνα. Από αυτά τα τρία είδη μόνο η καρέτα-καρέτα αναπαράγεται στη Μεσόγειο, ενώ οι δερματοχελώνες σπανίως ωοτοκούν στην περιοχή. Οι δερματοχελώνες είναι οι μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες, με μήκος που μπορεί να φτάσει τα 2,50 μέτρα και με βάρος που ξεπερνά τα 500 κιλά και θεωρείται περισσότερο απειλούμενο είδος από την καρέτα-καρέτα.
Οι χελώνες του γλυκού νερού μοιάζουν με μικροσκοπικές θαλάσσιες. Ονομάζονται τερραπίνες. Τα άκρα τους είναι ενωμένα σαν πτερύγια και ο θώρακας τους αρκετά πεπλατυσμένος. Ζουν κυρίως στις όχθες ποταμών και τρέφονται με υδρόβια ζώα και πλαγκτονικούς οργανισμούς (μαλάκια, ψάρια, μέδουσες, βατράχους κτλ.). Την χειμέρια νάρκη τους την περνούν στους πυθμένες των τελμάτων.

Οι χελώνες είναι άριστες κολυμβήτριες. Προτιμούν να ζουν στις θερμές θάλασσες και ιδιαίτερα στος τροπικές, με εξαίρεση τη δερματοχελώνα, ο οργανισμός της οποίας είναι προσαρμοσμένος έτσι ώστε να αντέχει σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 5-6 οC. Είναι από τα αρχαιότερα ζώα του πλανήτη μας, αφού ζουν στη Γη εδώ και 150 εκατομμύρια χρόνια. Πρόγονοί τους ήταν τεράστιες χελώνες της ξηράς, που προσαρμόστηκαν να ζουν στο νερό την εποχή των δεινοσαύρων εξελισσόμενες επί εκατομμύρια χρόνια.   

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:
Μπαρμπάτση Μαρκέλλα
Παλαιολόγου Μαρίνα
Σταματάκη Μαρία Ηλέκτρα
Χρονοπούλου Αναστασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου