Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πασχαλινά έθιμα

Πασχαλινά Έθιμα για την μεγάλη εβδομάδα                                                                                            

Όλες τις μέρες της μεγάλης εβδομάδας υπάρχει λειτουργία στην εκκλησία που εξιστορούνται τα πάθη του Χριστού. Τα κυριότερα πασχαλινά έθιμα είναι :

Πασχαλινά έθιμα της μεγάλης πέμπτης:
Στην εκκλησία διαβάζονται τα 12 ευαγγέλια, ενώ στο σπίτι φτιάχνουν τα γλυκά του πάσχα, τα τσουρέκια και τα κουλουράκια. Επίσης βάφονται τα κόκκινα αυγα.
Πασχαλινά έθιμα της μεγάλης παρασκευής:

Την μεγάλη παρασκευή γίνεται η μεταφορά του Επιταφίου. Ο Επιτάφιος στολίζεται με λουλούδια και περιφέρεται γύρω από την εκκλησία και τους δρόμους, ενώ οι πιστοί ακολουθούν από πίσω. Είναι μέρα πένθους.
Πασχαλινά εθιμα για το μεγάλο Σάββατο

Το μεγάλο Σάββατο είναι το βράδυ της ανάστασης. Στις 12 η ώρα το βράδυ, ο ιερέας δίνει το Άγιο φως στους πιστούς και ψάλλει το "χριστός ανέστη". Οι πιστοί παίρνουν το άγιο φως με τις πασχαλινές λαμπάδες και χαιρετιούνται λέγοντας "χριστός ανέστη" και απαντώντας "Αληθώς ανέστη ο κύριος" ή << Αληθώς Ανέστη . Σε πολλές περιοχές ανάβουν βεγγαλικά και στρακαστρούκες. Είναι η μέρα της ανάστασης, μέρα χαράς και γιορτής.
Το μεγάλο Σάββατο τελειώνει η νηστεία της σαρακοστής και επιστρέφοντας στο σπίτι τρώνε την μαγειρίτσα και τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά.
Κυριακή του Πάσχα

Την κυριακή του πάσχα γιορτάζεται η ανάσταση. Την κυριακή το μεσημέρι είναι που κάνουμε το αρνί στη σούβλα και τελειώνει η μεγάλη εβδομάδα.






Μαρία Ηλέκτρα Σταματάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου